English Name Adelie Penguin
Scientific Name Pygoscelis adeliae
German Name Adeliepinguin
Spanish Name Pingüino de Adelia
French Name Manchot d'Adélie
 
Adelie Penguin
     
Peters Family Name SPHENISCIDAE:Penguins Order 180.0
Sibley Monroe Family Name SPHENISCIDAE:Penguins Order 3889.0
Gill Family Name SPHENISCIDAE:Penguins Order 86.0
New 2013 Family Name SPHENISCIDAE:Penguins Order 187.0
 
English Synonyms
Synonyms
<Pygosceles papua ellsworthi Murphy,1947,The Auk,64,p.454. (Deception Island,South Shetlands.)
Authority (Hombron & Jacquinot 1841)
Habitat

Marine. Nests on ice-free rocky coasts,tending to occupy higher ground than Pygoscelis papua. Often in extensive open areas to accommodate large colonies.Colonies can be far from open sea.Inshore feeder.

Breeding "October-February,well synchronized,but earlier in northern than in southern colonies...and earlier in favourable than in unfavourable conditions in same colony." (HANZAB,p.169)
Movement
Dispersive. Adults do not moult at colony,but rather on ice floes.After breeding,birds move north  towards rich feeding grounds.Most immatures reain in zone of pack ice  for at least 2 years,and sometimes 3 to 5 years,before returning to natl colony.Immatures normally return to colonies later than adults,with a delay of up to 2 to 3 months. Accidental in South America,Falklands,Australia,New Zealand and several islands of Pacific and Indian Oceans.