English Name Blue Penguin
Scientific Name Eudyptula minor
German Name Zwergpinguin
Spanish Name Pingüino Enano
French Name Manchot pygmée
 
Blue Penguin
     
Peters Family Name SPHENISCIDAE:Penguins Order 189.5
Sibley Monroe Family Name SPHENISCIDAE:Penguins Order 3898.5
Gill Family Name SPHENISCIDAE:Penguins Order 95.5
New 2013 Family Name SPHENISCIDAE:Penguins Order 196.0
 
English Synonyms
  • Blue Penguin
  • Fairy Penguin
  • Little Blue Penguin
  • Western Little Penguin (woodwardi = novaehollandiae)
  • White-flippered Penguin(albosignata)
Synonyms
$Megadyptes antipodes Milne-Edwards,1880,Annales des Sciences Naturelles,Zoologie,Paris,sér.6,9,art.9,p.57.
Authority (Forster 1781)
Habitat Temperate marine waters.Typically nests on sandy or rocky islands,often at base of cliffs or in sand dunes.Nests can be over 300m from coast on land more than 50m above sea level.Inshore feeder.
Breeding "Broadly,Aug-Feb on Phillip I.;Apr-Dec on Penguin.I.WA." (HANZAB,1,p.254)
Movement
Sedentary. Adults in particular stray little from breeding colonies,and after moulting may return to breeding colony sporadically.Pre-moult period at sea ca.40 days. ON leaving colony,juveniles perform dispersive movements,with ringing recoveries up to 1000km from colony. Some juveniles return to moult at natal colony,and subsequently to breed. Vagrant to Snares Is.